کشف هزاره؛ دانشمندان گوگل رویای ساخت کامپیوتر کوانتومی را به واقعیت تبدیل کردند
خبر ساخت کامپیوتر کوانتومی توسط دانشمندان شرکت گوگل، جهان فناوری را در شگفتی فرو برده است.
روز جمعه نشریه فایننشال تایمز گزارش کرد که بر طبق مقالهای از محققان گوگل، پس از سالها رویای ساخت کامپیوتر کوانتومی تحقق یافته است. امری که شماری از دانشمندان آن را «کشف هزاره» لقب دادهاند.
گزیدهای از مقاله منتشره توسط محققان گوگل که به رویت نشریه فایننشال تایمز رسیده است، در اوایل هفته جاری روی سایت ناسا منتشر شد اما مدتی بعد از روی سایت برداشته شد.
پژوهشگران گوگل ادعا کردهاند پردازشگر کامپیوتر کوانتومی ساخته آنها میتواند محاسبهای را که با پیشرفتهترین کامپیوتر حال حاضر جهان، موسوم به «سامیت»، ۱۰ هزار سال طول میکشد در ۳ دقیقه و ۲۰ ثانیه انجام دهد.
قویترین ابررایانه فعلی جهان موسوم به «Summit» محصول شرکت آیبیام آمریکا است و حدود ۲۷ هزار پردازنده گرافیکی به همراه ۲۰۰ هزار هسته پردازنده در آن به کار رفته است. پیشتر گمان میرفت کامپیوتر کوانتومی در صورت ابداع باید از ماشین پردازشگر قدرتمندی به اندازه «یک زمین فوتبال» برخوردار باشد.
محققان گوگل در مقاله خود اعلام کردهاند که با فناوری جدید، به مرز «برتری کوانتومی» رسیدهاند. آنچه محققان گوگل به آن «برتری کوانتومی» نام دادهاند، نوعی از محاسبات است که میتواند نمونه کامپیوترهای کلاسیک را با فاصله پشت سر بگذارد.
در واقع در کامپیوترهای کلاسیک، هر واحد اطلاعات که یک بیت نامیده میشود دارای ارزش صفر یا ۱ است. اما در کامپیوتر کوانتومی هر بیت میتواند صفر و همزمان ۱ باشد و چنین چیزی اجازه میدهد تا امکان محاسبه چندجانبه و همزمان فراهم شود.
اگر کامپیوترهای کوانتومی در مقیاس بالا ساخته شوند، آنگاه میتوان گفت دستاوردهای غول آسا توسط بشر دست یافتنی خواهد شد و انتظار میرود مرزهای دانش و پیشرفت انسانی یکی پس از دیگری فرو بریزد. این امر به دلیل قابلیت پیشرفته این کامپیوترهاست.
در واقع کامپیوترهای کوانتومی میتوانند میلیونها حالت یک مسئله را در کسری از ثانیه بررسی و محاسبه کنند. امری که در علوم ریاضی، شیمی، فیزیک و زیست شناسی تا کنون امکان پذیر نبوده است.
شرکت گوگل از زمان درز خبر، از ارائه هرگونه توضیح بیشتری در خصوص کامپیوترهای کوانتومی خودداری کرده است.
- ۹۸/۱۱/۱۹